Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Το ταξίδι μιας ομάδας μητέρων

Ευγενία Δουβαρά
Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος

Έξι μητέρες βολεύτηκαν στα καρεκλάκια τους κοιτάζοντας διερευνητικά η μια την άλλη. Στην αρχή διστακτικά, με ανησυχία και αγωνία, όπως την πρώτη μέρα στο σχολείο. Τι θα ακολουθούσε…
Μια ομάδα μητέρων ξεκίνησε το ταξίδι της...

Σημείο εκκίνησης το παιχνίδι. Το δρόμο μας τον δείχνουν τα παιδιά, που τον ξέρουν καλά. Μαθαίνουμε να χαλαρώνουμε, να ακολουθούμε το ρυθμό τους και να εξερευνούμε την παιδικότητά μας. Επόμενη στάση ο έπαινος και η ενθάρρυνση. Παρατηρούμε τα παιδιά, χαιρόμαστε με τα επιτεύγματά τους, αλλά κυρίως με την προσπάθειά τους. Τα λάθη τους γίνονται αφορμή όχι για να σταματήσουν τον αγώνα, μα για να μάθουν και να γίνουν καλύτερα! Στα επόμενα σκαλοπάτια συζητάμε για τα καλά όρια, που αποτελούν βασικό συστατικό μιας υγιούς και ουσιαστικής σχέσης μεταξύ γονιών-παιδιών. Πώς μιλάμε στα παιδιά, πότε διαπραγματευόμαστε μαζί τους, με ποιο τρόπο και σε ποιες περιπτώσεις ορίζουμε συνέπειες για τις πράξεις τους και τι "κόλπα" χρησιμοποιούμε για να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία τους και να σταματήσουμε τις ακατάλληλες συμπεριφορές τους. 
Μαθαίνουμε να ακούμε τα παιδιά και τον εαυτό μας. Αυτοί οι μικροσκοπικοί άνθρωποι έχουν μυαλό, συναίσθημα και φαντασία! Είναι θαύματα, που περπατούν, γελούν, προκαλούν, τρέχουν, κλαίνε, ζουν. Δίπλα τους μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε, αγαπάμε και αγαπιόμαστε. Αξίζουν και αξίζουμε να ζούμε αρμονικά δημιουργώντας γερούς δεσμούς εμπιστοσύνης και αγάπης.
Ζωγραφιά ομάδας μητέρων
Ευχαριστώ όλες τις γυναίκες και μητέρες που συμπορευτήκαμε σε αυτό το ταξίδι! Τις αποχαιρετώ προσωρινά με ένα αγαπημένο μου απόφθεγμα «… όταν γεννιόμαστε, κλαίμε, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος πανηγυρίζει…να ζούμε τη ζωή μας με τέτοιο τρόπο ώστε όταν πεθάνουμε, ο κόσμος να κλαίει, ενώ εμείς θα πανηγυρίζουμε» (γιόγκι Ραμάν).
Όποιος γονιός επιθυμεί να μάθει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα "Πέντε βήματα για καλύτερη σχέση με το παιδί μου" μπορεί να επισκεφθεί τη σελίδα http://evgeniadouvara.blogspot.gr/2013/03/blog-post_5692.html  ή να επικοινωνήσει μαζί μου στο τηλέφωνο 2167005739.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ου φονεύεις...τον έρωτα για ζωή!

Βλέπεις μόνο το γκρι του ουρανού,  χάνεις το νόημα του τραγουδιού,  μετράς της θάλασσας τα κύματα, σαλπάρεις με ληγμένα αισθήματα. ...